Haflingerlere Dair Bildiklerimiz ve Bilinmeyenler

Haflingerlere Dair Bildiklerimiz ve Bilinmeyenler

 

Çizim: Rebekah Leigh Marshall 

Haflinger ırkı Avusturya ve Kuzey İtalya’da yarı arap aygır ve saf  Tirol kısrak karışımından olan 249 Folie isimli kurucu aygır ile başlamıştır. Genellikle bir çok Haflingerin kafa şekline bakıldığında bu Arap geçmişi görülebilmektedir ancak güçlü kas sistemi safkan Tirol atından gelmektedir. 

Bazı kaynaklara göre ise Haflinger ayrıca Avelignese ırkı olarak da anılır fakat diğer kaynaklara göre ise Haflinger ve Avelignese farklı iki ırktır. Dünya Haflinger Yetiştirme ve Spor Federasyonu ise bu Avelignese ırkından bahsetmez. 

Haflingerler dağlarda biniş yapılan ve yük arabalarını çeken kuvvetli bir çalışma/koşum atı kökenine sahiptir. Dağ havasına uygun şekilde güçlü akciğer yapısı ve dayanıklı bünye gelişimi göstermişlerdir.  Diğer ırklara göre daha uzun yaşam ömrü olan Haflingerlerin kısrakları 20’li yaşlarında bile sağlıklı doğumlar gerçekleştirebilmektedir. 

Ortalama yükseklikleri 137-152 cm arasında değişen Haflingerlerin ağırlıkları 350-600 kg arasında değişir. Görece küçük at olan Haflinger’ler her ne kadar Pony’leri andırsa da at kategorisine girmektedir. 

Haflingerler tek renklidir ve donu (renk) soluk kestaneden koyu kestaneye değişim gösterir ancak yeleleri ve kuyrukları her zaman soluk renklidir. Kafalarındaki bazı akıtma, kartopu gibi işaretler hoş görünmekle beraber bir Haflinger kafasında ne kadar az işaret varsa o Haflinger o kadar çekici ve hoş görünür. 

Haflingerler uzun ve etkileyici kafa yapısı, geniş gözleri, iyi şekilli boyunları, esnek gövdeleri, çok uzun olmayan ve iyi bölümlenmiş sağrıları, belirgin ve kol ve bacaklara düzgün dağılmış kaslı sistemleri ile zarafet ve uyumu içinde barındıran bir standart yapıya sahiptir. Yetiştiricilikte ise haflingerlerin kısrakları güçlü feminen özelliklerini ve aygırları ise güçlü maskulen özelliklerini gösterir.  

Haflinger atı güçlü bir karaktere, iyi bir huya sahiptir. Memnun etme ve performans sergileyemeye yönelik istekliliğe ve her amaca yönelik eğitime kolayca uyum sağlamaya hazırdır. 

Haflingerler, binişe, koşuma, voltije ve taşıma ile çekme işlerine çok uygun atlardır. 

Fotoğraf: Gitti Lohr, Pixabay

 

Haflingerler Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Birinci dünya savaşı sebebiyle Haflinger ırkı neredeyse yok olmuştur. Savaş ihtiyaçları sebebiyle yüzlerce Haflingere el konulmuş ve savaş ve tedarik atı olarak kullanılmıştır.  Çok güçlü yapıya sahip olmaları Haflingerleri Alp dağlarında süren savaş için ideal kılmıştır. Irk neredeyse sonsuza kadar yok edilmiştir. Savaştan sonra ırkı yeniden eski haline getirmek için sadece 3 aygır kalmıştır. Yetiştiriciler bu üç atı isimlerinin ilk harflerine göre A, B ve M soy sıraları olarak isimlendirmiştir. Bugün 7 tane tanımlanabilen aygır soy sırası vardır ve bunların hepsi savaş sonrasındaki 3 aygıra ve 249 Folie’ye uzanmaktadır. 

Avusturya devleti bugün ırkın bütünselliğini sigorta altına almıştır, yetiştiricilik için kullanılan tüm aygırlar ya sahipli ya da Avusturya devleti tarafından ruhsatlandırılmıştır. Sadece kısraklar ve iğdişler özel olarak sahiplenebilmektedir. Yetiştiricilik/Haracılık hizmetleri sadece Avusturya devleti veya yetkili temsilcileri tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Haflingerler enerji dolu atlardır, küçük bir yerde kalabiliyor olmalarına rağmen çokça egzersiz yapmaları gerekir. Kolayca sıkılabilirler, eğer uzun süre durağan olurlarsa oyuncaklar onlara iyi gelir. Ayrıca çok sosyaldirler ve diğer atlarla çok iyi anlaşırlar. 

En eğlenceli ve sağlıklı atlardan biri de Haflingerlerdir. 

Yaklaşık olarak 250 bin kayıtlı Haflinger bulunmaktadır. 

İlk klonlanan at Haflinger’dir, 2003 yılında yavru kısrak olan Prometea isimli Haflinger klonlanan 7. Hayvan olmuştur. Bu klonlama özgündür çünkü ilk defa bir memeli hayvan kendi klonunu tamamıyla aynı DNA kopyası ile doğurmuştur. 

Fotoğraf: Ria Algra, Pixabay

 

Sorular ile Haflinger

  

Haflingerler nasıl bir attır? 

Küçük bir at olan Haflingerler Avusturya ve İtalya dağlarında biniş yapılan ve yük çekmesiyle bilinen atlardır.

 

Haflinger ne kadar büyüktür? 

Haflingerler ortalama 135-155 cm boyunda, 300 ile 550 kg arasıda değişen büyüklüğe sahiptir. 

 

Haflingerler At mı yoksa Pony mi?

Bir Haflinger küçük attır. Belki minik, ufak görünürler ama atın tüm karakterine sahiptirler ve Pony değildirler.

 

Haflingerler ne kadar uzun yaşar?

Çok güçlü  ve kuvvetli oldukları için Haflinger ırkı çok az yiyecekle hayatta kalabilir. Dağ havasında yaşadıkları için güçlü kalpleri ve ciğerleri vardır ve 40 yaşına kadar aktif ve sağlıklı kalabilirler. 

 

Haflinger ne anlama gelir? 

Haflinger Avusturya ve Kuzey İtalya’da geliştirilen bir at ırkıdır, şöyle ki Hafling Güney Tirol bölgesinde bir köyün adıdır.

 

Haflingerler sıcakkanlılardan mıdır?

Evet, sıcakkanlı ırklardandır. Bazılarının düşündüğü gibi draft değillerdir ancak Arap ve muhtemelen safkan soyundan gelmektedir, böylelikle sıcakkanlı ırklardan sayılır.

 


Derleyen:
Burak Yalım
burakyalim@gmail.com
instagram: @burakyalim
Kaynakça:
https://horseyhooves.com/haflinger-horse-breed/ 
https://haflingerhorse.com/about-2/the-breed/breed-history/  
https://www.haflinger-world.com/EN