Röportaj: Halil & Serhat Mutlu

Röportaj: Halil & Serhat Mutlu

Halil ve Serhat, öncelikle bize biraz kendinizi tanıtır mısınız? Şimdi kaç yaşındasınız, gelecekte hangi mesleği yapmayı hayal ediyorsunuz, atlarla tanıştığınızda yaşınız kaçtı ve neler hissetmiştiniz?

Merhaba, 14 yaşındayız 8.sınıfta okuyoruz Bursa İnegöl’de oturuyoruz. (Halil) Makine Mühendisi olmak istiyorum. (Serhat) Ben branşına daha karar veremedim ama ben de mühendislik istiyorum. Atlarla tanıştığımızda 10 yaşındaydık ve o his çok farklı bir histi. Başta tabi ki bir korku oluyor ama biz çok çabuk alıştık.

İkiniz de atları çok seviyorsunuz, peki bu diğer alanlarda da geçerli mi yoksa atlara özel bir durum var mı?

Evet, atları ikimiz de çok seviyoruz. Ama bunun dışında tarih, okçuluk, atlı okçuluk da ortak ilgi alanlarımız.
 
3- İki kardeşin ata bindiği, atları sevdiği durumlar elbette var ama sizin ikiz olmanız sanki durumu biraz özelleştiriyor, ikiz olarak binicilikte karşılaştığınız avantajlar ve dezavantajlar nelerdir?

İkiz olarak bu sporu yapmanın avantajı, her an yanında bir yardımcının olması oluyor. Aynı ortak noktada olunca sürekli atlarla ilgili hayallerimizi konuşuyoruz. Dezavantajını şu ana kadar hiç yaşamadık. Hep artıları oldu.


 
4-Bana biraz binicilik serüveninizi anlatabilir misiniz? Ne zaman, nasıl başladı, hiç vazgeçmeyi düşündünüz mü? Sizi bunca sene atlarla iç içe kılan şey nedir

4. Sınıftaydık okulumuz hafta sonu Tabiat’ta Binicilik Kulübü açmıştı ona katıldık. Binicilik serüvenimiz böyle başladı ve okul kulübü bittikten sonra da biz normal binicilik derslerine devam ettik. Vazgeçmeyi hiç düşünmedik, hatta birçok spor ve hobi denedik ama hiçbiri kalıcı olmadı. Biniciliği bırakacağımızı düşünmüyoruz.
 
5-Atlarda en çok sevdiğiniz 3 şey nedir? Halil’in favori binicisi kimdir, Serhat’ın favori binicisi kimdir?

Dostluk kurabilmek, ata bindiğimde özgür hissetmek, engel atlamanın verdiği heyecan benim en çok sevdiğim 3 şey (Serhat). Ben de (Halil) atlardaki asaleti, sadakati ve hissettirdiği güven duygusunu seviyorum. Aslında ikimizin de favori binicisi aynı kişi; Oğuz Dalmış.
 
6-Evde durumlar nasıl? Atlara olan bu yüksek ilgi ve sevginizin ailenizdeki yansıması nasıl? Anne ve babanız da atları ilgi duyuyor muydu yoksa siz mi sebep oldunuz? Binicilik için ayırdığınız zaman derslerinize negatif etki ediyor mu? Aileniz bu duruma nasıl yaklaşıyor?

Evde durumlar at özlemiyle geçiyor. Bir an önce yasağın kalkmasını ve kulübe dönmeyi bekliyoruz. Binicilik serüvenimizde en büyük destekçilerimiz oldu anne babamız. Onların hayatlarında da binicilik ve ata dair konular bizimle başladı. Binicilik ikimizin de derslerini hiçbir zaman olumsuz etkilemedi. Hatta okul başarımızda çok büyük katkısı olduğunu söyleyebiliriz.
 


7-Herkes bir spor dalı ile uğraşıyor, siz neden futbol, basketbol gibi popüler sporları değil de biniciliği seçtiniz? Biniciliği sizin için özel kılan nedir?

Az önce de belirttiğimiz gibi birçok spor denedik ama hiçbiri bu kadar ilgimizi çekmedi. Yani bir canlı ile uğraşmak, onla vakit geçirmek, bağ kurmak çok ayrı bir his oluşturdu. Atlar gerçekten çok çok özel hayvanlar…
 
8- Evet şimdi biraz gülelim mi? Bana atlarla ilgili en komik anınızı anlatır mısınız?

Araziye çıkmıştık. Gölden geçecektik, atımla kıyıya fazla yanaşmışım atım tepeye çıkmaya çalıştı ama ağaçlık ve toprak olduğu için çıkamadı kaydı birlikte suya düştük. Göğsüme kadar su olmuştum. O sıcak yaz gününde serinlemiştim iyi gelmişti.
 
9- Atlarla ilgili öğrendiğinizde en çok şaşırdığınız şey neydi?

Atların yorulduklarını hissetmediklerini, sezgilerinin ne kadar güçlü olduğunu, ayakta uyuduklarını ve İngiliz yarış atlarının atasının bir Türk Atı olduğunu öğrendiğimizde çok şaşırmıştık.


                                                                                           
10-Binicilikle ilgili hayallerinizi duymak istiyorum? Bildiğim kadarıyla binicilik hayat boyu devam eden bir ilgi alanı ve spor, sizin biniciliğe dair gelecek planlarınız neler?

Bizde hayat boyu devam edecek bir spor olarak görüyoruz. İkimiz de Engel Atlama Milli Takımına girebilmeyi ve ülkemizi dünyada temsil edebilmeyi çok istiyoruz.
 
11-Halil ve Serhat, son olarak sizden yeni biniciler ve binici adayları için tavsiyeler istiyorum. Sizce insanlar neden ata binmeli?

Yeni başlayanlara şunları tavsiye edebiliriz; at sadece binmek için bir hayvan değildir. O da bir canlıdır bunu asla unutmamak gerekir. Ata yalnızca binmeyin ilk önce atla iyi bir iletişim kurun, konuşun, sevginizi hissettirin, bağ kurun. Asla kötü davranmayın. Ders dışında da atlarla vakit geçirin.

Kısa Kısa

At deyince aklına ilk gelen şey?

H: Özgürlük
S: Vazgeçilmez sevgi


Kaç kere attan düştün?

H: En az 20 dir herhalde.
S: Sayısını hatırlamıyorum. Ama çok kez düştük ikimizde


En çok kaç saat ata bindin? Nerede?

En uzun 3 saat civarında arazi gezisi yapmıştık.

En sevdiğin at?

H: Spori. Onun dışında Diamond Flying
S
: Tabii ki de Spori. Bir de Downing Street

Atla yaşadığın unutamadığın bir an?

H: Wester’le 1.40 cm atladığım an diyebilirim.
S: Spori ile birlikte yuvarlanarak düşmüştüm.

Kaç müsabakaya katıldın?

H: 23
S: 17

Kaç kez 1. oldun?

H: 3
S: 3

Kaç yıldır ata biniyosun?

H: 4
S: 4

Tabiat deyince ilk aklına gelen?

H: Aile
S: Aile